Andra hundsporter

Flyball

Hundsporten Flyball är inte speciellt utbredd i Sverige men betydligt större i Japan och Nordamerika. Sporten utövas i lag där varje lag består av fyra hundar där varje hund springer samma bana. Så fort en hund har genomfört banan springer nästa iväg likt en stafett.

Banan består av hopphinder och i slutet av banan finns en box med en platta där hunden ska trampa. När det sker kommer en boll som hunden ska fånga och sedan hålla i munnen samtidigt som den springer tillbaka samma väg genom hinderbanan för att släppa iväg nästa hund i ordningen.

Banan är relativt kort så det handlar inte främst om att springa fort utan att göra det tekniskt rätt, fånga bollen snabbt och ha bra samspel mellan de andra hundarna i laget. Världsrekordet ligger på 15,36sek vilket betyder att varje hund genomförde banan på ca 4 sekunder var.

Hundfrisbee

Grundidén med sporten hundfrisbee är att hunden ska fånga en frisbee som husse eller matte kastar. Sporten delas in i två grenar vilka man i bägge ska få så höga poäng som möjligt av domaren.

Distans: Precis som namnet säger så handlar det om att kasta distanskast, d.v.s. långa kast. Under en viss tid ska frisbeen kastas så långt som möjligt och hunden apportera den tillbaka. Ju längre och ju fler kast som hinns inom denna tid desto bättre.

Freestyle: Denna gren liknar mycket klassisk freestyle som utförs med hundar. Skillnaden är att man även har med en frisbee i showen som används när hunden gör konster.

Rallylydnad

Rallylydnad är en relativt ny sport som har delar både från agility, freestyle samt lydnad. Glädjen, sammarbetet och fantasin finns från freestyle samtidigt som det är en bana som hund och hundägare ska ta sig igenom likt agility.

Banan är uppbyggd med ett flertal moment som ska utföras. Dessa moment är illustrerade med skyltar längs banan och ju fler skyltar som används desto svårare nivå är det på tävlingen. Hundägaren får prata och samspela med hunden under banan men får inte ha godis eller annan belöning för att få hunden att utföra de olika momenten.

Det som bedöms är främst samspelet mellan förare och hunden samtidigt som det läggs vikt vid att bägge utstrålar glädje (likt freestyle)

Många uppskattar Rallylydnad då det är en lite mer avslappnad sport i jämförelse med lydnad och agility.