Freestyle

Freestyle är en ung hundsport som till viss del kan jämföras mot Showdans. För här är det showen, glädjen, trixen och själva uppvisningen som ligger i fokus. Med andra ord är det en bedömningssport och mycket underhållande för publiken att se på.

Grundreglerna är relativt enkla. Hundägare väljer ut musik som kommer att spelas i högtalarna samtidigt som de utför ett eget komponerat program. Några större begränsningar finns inte vilket gör att man kan låta fantasin flöda fritt. Men självklart ska det man visar upp matcha musiken på ett eller annat sätt.

En sak som väger mycket tungt i vem som vinner dessa tävlingar är samspelet mellan hunden och hundägaren. Det ska vara ett följsamt samarbete där det förväntas att hunden glatt och lydigt följer rörelsemönstret som förväntas av husse eller matte.

En variant på freestyle med hundar är Heelwork to Music. Här är det inte lika fritt längre då två tredjedelar (eller mer) av tiden som showen består av ska vara bestående av vissa positioner. Det kan låta som att detta blir mindre publikfriande men genom att kombinera den fria tredjedelen med dessa positioner blir det ändå en sport där kreativiteten verkligen får blomstra. Reglerna gällande hur showen ska se ut är alltså något annorlunda men reglerna för att få vara med i en sådan tävling är inte annorlunda mot klassisk freestyle.

Sporten ligger sedan 2014 under Svenska Hundfreestyleklubben och för den som vill börja med sporten och inte vet hur man ska göra eller inte vet var närmsta klubb finns är det en rekommendation att kontakta detta förbund.